Català | Castellano
Sinergia Dog Therapy - Articles
EL MORRIÓ


A causa de la normativa estatal actual que obliga a l'ús permanent del morrió en els espais públics a les races catalogades com potencialment perilloses, es fa necessari trobar l'adequat a la morfologia del nostre gos. És important que el morrió no provoqui rascades a la cara ni al coll del gos, que li permeti obrir la boca per poder ventilar (regular la seva temperatura corporal) i que no redueixi o impedeixi la capacitat d'intercanvi d'aire. En aquest sentit els més adequats són els de reixeta metàl·lica inoxidable i amb les corretges de pell. A la part superior del musell (prop dels ulls) ha de portar un coixinet, i la punta del morro no ha de tocar amb la reixeta del morrió, per la qual cosa haurem de prestar atenció a l'hora d'escollir la talla adequada.

Els gossos, a diferència dels humans que regulen la seva temperatura corporal mitjançant la transpiració de la pell, aconsegueixen termoregular-se accelerant el seu ritme respiratori, inhalant i exhalant aire per la boca amb rapidesa. És cert que són capaços de suar pels coixinets de les potes, però aquest mecanisme és insuficient. Això ens ha de fer parar especial atenció a aquelles situacions en què el gos té una major necessitat de ventilar, com per exemple a les andanes i vagons de tren, on molts cops les temperatures són molt elevades i el morrió és d'obligat ús per a tots els gossos.

Els gossos amb dificultat respiratòria per malaltia o per la seva morfologia (comú entre les races que presenten braquicefàlia*), mai haurien de portar un morrió que no els permetés obrir bé la boca per ventilar o que redueixi la capacitat d'intercanvi d'aire, ja que la seva anatomia ja és limitant de per sí per realitzar aquesta acció, motiu pel qual presenten una esperança de vida notablement inferior a la mitjana.

A la CCAA de Catalunya, els mesos calorosos abasten aproximadament de març a setembre, durant els quals caldrà ser molt cautelosos amb les temperatures. Evitar, dins del possible, les hores de màxima calor, i portar una ampolla amb aigua per anar donant de beure i refrescant al gos periòdicament.

És important tenir en compte que el morrió és un accessori que en general sol incomodar al gos, per la qual cosa aconseguir que el relacioni amb alguna cosa positiva pot evitar que col·locar-l'hi es converteixi en una tasca desagradable per l'animal i estressant per nosaltres. Això podem aconseguir-ho fent que el relacioni amb sortir a passejar, oferir-li menjar**, o fins i tot fer-li un massatge abans i després de col·locar-l'hi.


Neus Alcoverro Giner
Etòloga i ensinistradora canina


Notes:

* Exemples de races braquicèfales: Bulldog Anglès, Bulldog Francès, Pequinès, Shar Pei, Bòxer.

** Els frankfurts i el formatge són una bona opció. No usar productes que portin sucre o qualsevol altra substància perjudicial per la salut del gos.


Referències:

Ley 50/1999, de 23 de diciembre, sobre el régimen jurídico de la tenencia de animales potencialmente peligrosos. University of Zurich. Daniel A. Koch, Susanne Arnold, Madeleine Hubler, Pierre M. Montavon. "Brachycephalic Syndrome in Dogs". 2003.


© 2010 Neus Alcoverro Giner. Tots els drets reservats.


Veure tots els articles
© Sinergia Dog Therapy
All rights reserved
Nota legal