Català | Castellano
Sinergia Dog Therapy - Articles
DE RAÇA O MESTÍS, QUIN ESCOLLIR?


Està força estès al nostre país la creença que escollir un gos de raça amb pedigrí i pel que en ocasions s'ha de pagar una gran quantitat de diners, ens garantirà un gos sa, longeu, mentalment equilibrat, i pràcticament ensenyat a obeir. Però, podem confiar en que realment és així?

Són diversos els criteris de selecció i les motivacions que han portat a l'aparició de les diferents races de gos. A grans trets es pot considerar que existeixen dos grans motivacions: aconseguir exemplars amb predisposició a realitzar determinats treballs, i aconseguir exemplars que presentin una determinada estètica. Per exemple, el Bloodhound va ser criat en els seus inicis per seguir el rastre de llops, cérvols i altres grans peces de caça durant llargues distàncies, tot i que a l'actualitat s'ha especialitzat en la recerca de persones, pel que va ser seleccionat seguint uns criteris físics (grans dimensions, extremitats proporcionades a la seva grandària, resistència, agilitat, gruixuda capa de pell, fosses nasals més grans que les de la majoria d'altres races) i conductuals (gran concentració, afable) que li atorguen certs avantatges a l'hora de rastrejar pel que és capaç de seguir el rastre d'una persona tot i portant botes de goma. D'altra banda, tenim al Pekinès (Pekingese) els criteris físics de selecció obeïen únicament al desig (en aquest cas de la noblesa de l'època) d'assolir una determinada estètica en els exemplars d'aquesta raça, sovint obviant els problemes de salut als que predisposaven algunes d'aquestes característiques físiques.

D'aquesta manera, si vull un gos per a guarda i defensa, em decantaré per un Rottweiler o un Pastor Alemany, però si el què necessito és un gos per caçar conills, preferiré un Beagle, per exemple. I pel mateix criteri, no triaré un Husky Siberià per a guarda i defensa encara que sigui una raça forta i de grans dimensions, ni un Jack Russell Terrier com animal de companyia per viure en un pis i portar un ritme de vida sedentari tot i ser una raça de mida petita.
Es pot aleshores descartar un gos mestís per realitzar un treball pel qual les races de les que procedeix han estat criades? Rotundament no, tot i que lògicament, l'exemplar mestís ha de ser valorat per un professional per saber si ha heretat les característiques físiques i l'instint dels seus progenitors (cosa recomanable fins i tot a l'adquirir un exemplar de raça, ja que en ocasions els gossos procedents de cria intensiva* no conserven les aptituds per ser bons gossos de treball).

Tradicionalment, la selecció d'exemplars no només incloïa l'habilitat de realitzar determinats treballs, sinó que també es seleccionaven els millor adaptats al seu entorn, i per tant més forts i sans. Actualment, la cria intensiva i únicament guiada per les característiques físiques com a criteri de selecció, ha portat a escollir exemplars que atorguen a la raça uns determinats trets estètics que en ocasions associen problemes de salut. Posem com exemple al Bulldog Anglès al qual se'l premia als concursos de bellesa per tots aquells defectes físics pels quals a la resta de races se les desqualifica. Tres dels seus defectes físics més greus són la curvatura de la seva columna en forma de barca, el seu cap extremadament gran en proporció amb la resta del cos i la retracció cap a la gola del paladar tou. Tot això comporta al Bulldog Anglès una esperança de vida d'entre 5 i 8 anys, i que la majoria de parts hagin de realitzar-se amb cesària.
En aquest sentit és interessant aclarir que a l'adquirir un exemplar amb pedigrí, només se'ns garanteix la seva puresa de raça i el seu legal propietari, i en cap cas que l'exemplar sigui saludable, equilibrat i lliure de defectes congènits hereditaris. Una manera d'assegurar-nos de l'absència d'alguns defectes congènits és adoptar un gos adolescent o adult, atès que molts d'aquests defectes es desenvolupen al llarg del creixement del cadell. A més, decantar-nos per un gos mestís pot ser un avantatge en aquest sentit ja que és sabut que, en general, els gossos mestissos tenen una esperança de vida superior que els gossos de raça**. El fet de poder gaudir més anys del seu company caní i d'amortitzar tot l'esforç invertit en la seva educació és una gran satisfacció.

En el millor dels casos, en el que trobem un criador responsable o adquirim un gos procedent d'uns pares guardonats en concursos de prestigi en què a més de valorar el seu aspecte físic, es valora el seu comportament i la superació de proves de treball (no sempre és així), hem de ser conscients que comprem un gos genèticament seleccionat per posseir unes determinades aptituds i un alt nivell d'energia, molt útils a l'hora de desenvolupar un treball però en ocasions problemàtiques al situar el gos en un context d'animal de companyia dins una urbs.

Arribats a aquest punt, quin gos triaràs?


Neus Alcoverro Giner
Etòloga i ensinistradora canina


Notes:

*   Les factories de gossos són grans centres de cria on amb massa freqüència només es té en compte el rendiment econòmic, pel que l'únic criteri de selecció dels progenitors és que pertanyin a una determinada raça obviant si posseeixen les aptituds que caracteritzen a la raça i els defectes congènits i hereditaris que poguessin tenir. A més, les condicions de cria són com menys qüestionables i sovint l'únic que coneixen tant els pares com les cries són minúscules gàbies, que donen com a resultat gossos hiperactius, no socialitzats i amb comportaments obsessius. És per això que es recomana recórrer a criadors que permetin visitar les instal·lacions i comprovar les condicions en què es troben tant les cries com els progenitors.
En el capítol "Criats amb crueltat" de la 5ª temporada del conegut programa de televisió The dog whisperer (El encantador de perros) es tracta de forma molt il·lustrativa el funcionament d'aquestes factories de gossos als Estats Units.
Els següents links mostren les condicions d'higiene en què es troben algunes d'aquestes factories i l'estat de salut i espai de què disposen els gossos:
Entrevista del National Geographic a HSUS i a LCA.
Melanie Kahn, membre de la HSUS i Directora Senior de la Campanya Stop Puppy Mills, ens explica la realitat de les fàbriques de cadells.
Batuda en una factoria de gossos de Tennessee.

**   La heterosi o "vigor híbrid" és un terme utilitzat en genètica i en criança i millora selectiva que descriu la major fortalesa de diferents característiques en els mestissos; i la possibilitat d'obtenir "millors" individus per la combinació de virtuts dels seus pares, mitjançant l'exogàmia. [wikipedia]


Referències:

Wykes PM. "Brachycephalic airway obstructive syndrome". 1991.

University of Zurich. D.A. Koch, S. Arnold, M. Hubler, P.M. Montavon. "Brachycephalic syndrome in dogs". 2003.

A. Bradford. Department of Physiology, Royal College of Surgeons in Ireland. "Effects of chronic intermittent asphyxia on haematocrit, pulmonary arterial pressure and skeletal muscle structure in rats". 2003.

Department of Clinical Studies, School of Veterinary Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia. J.C. Hendricks, L.R. Kline, R.J. Kovalski, J.A. O'Brien, A.R. Morrison and A.I. Pack. "The English bulldog: a natural model of sleep-disordered breathing". 1987.

Z. Jeffrey Chen "Molecular mechanisms of polyploidy and hybrid vigor". 2010. Review.
Department of Veterinary Pathobiology, Section of Epidemiology and Center for Applied Ethology and Human-Animal Interaction, Purdue University. G. J. Patronek, D.J. Waters and L.T. Glickman. "Comparative longevity of pet dogs and humans: Implications for gerontology research". 1997.

K. Arman "A new direction for kennel club regulations and breed standards". 2007.

Asher L, Diesel G, Summers JF, McGreevy PD, Collins LM. "Inherited defects in pedigree dogs. Part 1: disorders related to breed standards". 2010.

Summers JF, Diesel G, Asher L, McGreevy PD, Collins LM. "Inherited defects in pedigree dogs. Part 2: Disorders that are not related to breed standards". 2010.


© 2010 Neus Alcoverro Giner. Tots els drets reservats.


Veure tots els articles
© Sinergia Dog Therapy
All rights reserved
Nota legal